(4-1) مصارف خون
1- پودر خون بعنوان ماده ای که دارای 80 درصد پروتئین می باشد بعنوان مکمل خوراک دام و تامین کننده پروتئین غذایی دام مورد استفاده قرار می گیرد.
2- آلبومین خون در صنایع زیر مورد مصرف قرار می گیرد:
الف : صنعت چسب سازی
ب: بعنوان ماده تثبیت کننده
ج: بعنوان ماده شفاف کننده
د: بعنوان ماده افزودنی به حشره کشها
3- مواد درمانی از خون: از خون می توان مواد درمانی تولید نمود که علیه بیماریهای chlorose , Anamie , Neloncholin بکار برده می شود.
4- در امریکا پلاسمای خون را به پنج ماده زیر تجزیه و سپس مورد مصرف مختلف قرار می دهند.
Pnethrobin , Albomin , globolin , Fibrinogen.
هر یک از مواد فوق دارای اثرات بیولوژیکی بوده و مصارف مختلف در صنعت پزشکی و دارو سازی دارد.
5- خوراک دام: خون دام بدلیل داشتن پروتئین و بعبارت دیگر ویتامین B12 خوراک خوبی برای دام محسوب می شود. پودر خون به رنگ قرمز مایل به قهوه ای بوده حاوی 10 تا 12 درصد آب، 55 تا 78 درصد پروتئین 1 تا 2 درصد چربی می باشد. جدول شماره سه قدرت غذایی پودر خون در مقایسه با سایر پودرها را نشان می دهد:
انواع پودر |
خاکستر |
فسفر |
کلسیم |
فیبر |
چربی |
پروتئین |
پودر خون پودر شیر پودر ماهی پودر استخوان پودر شیر پودرسبوس گندم پودر یونجه کجاله تخم پنبه |
3/4 9/9 1/19 8/38 8 1/6 9 3/6 |
23/0 93/0 28/3 11/5 9/0 25/1 2/0 21/1 |
3/0 37/1 11/5 10 3/1 12/0 4/1 19/0 |
1 -- 9/0 3/2 2/0 9/9 30 5/12 |
1/1 70/5 8/7 4/9 8/7 1/4 5/1 9/1 |
80-85 32 60 50 60 16 15 8/41 |
پروسس تبدیل خون به پودر خون
در کشتارگاه صنعتی بدلیل تمرکز کشتار در یک نقطه جمع آوری خون در بخش زیرین کشتارگاه در تانکهای ذخیره براحتی صورت می گیرد.چنانچه بخش تبدیل مواد مازاد در نزدیکی کشتارگاه باشد پس از پر شدن تانک ذخیره از طریق فشار پمپ باد به اتو کلاو انتقال پیدا می کند (در کشتارگاه هایی که واحد تبدیل مواد مازاد خارج از کشتارگاه می باشد تانکهای ذخیره پس از پر شدن مستقیما به آنجا انتقال و پس از پختن و استریل شدن (شرایط 2 اتمسفر و 130 تا 140 درجه حرارت به مدت 30 تا 45 دقیقه ) میزان آب خود را از دست می دهد و از طریق برکلیتور به اسیاب انتقال و سپس به تانکهای ذخیره جهت نگهداری انتقال می نماید. اتوکلاو مورد نظر دو جداره بوده که بخار در جدار دوم تا 7 اتمسفر شرایط پخت را مناسب می سازد. سیستم پخت سیستم خشک بوده که مدت زمان پختن استریل و خشک شدن جمعا برای هر بچ 5/3 تا 4 ساعت می باشد. از آنجائیکه پروسس خون جهت آبگیری موجب بروز بوی شدید و متعفن می شود. لذا باید از سیستم های بو سوز و یا بیو فیلتر برای جلوگیری از اشاعه این بوها شدید و متعفن در اطراف استفاده نمود تاموجب ناراحتی برای اطرافیان نگردد. از آنجائیکه تا این تاریخ ساخت سیستم بیوفیلتر در داخل کشور مقدور نبوده است (با توجه به بررسی های بعمل آمده در آینده ای نه چندان دور امکان ساخت آن توسط جهاد دانشگاهی صورت خواهد گرفت.) لذا باید حتماً از سیستم بوسوز برای سوزاندن بوهایی که غیر قابل کندانس
می باشند استفاده نمود.
در مورد پروسس تبدیل پودر خون روشهای دیگری نیز موجود می باشد که در حال حاضر متداولترین و سهل الوصولترین روشی که قابل اجرا می باشد و صددرصد
ماشین آلات آن در داخل کشور قابل ساخت است روش فوق بوده ه بدان اشاره گردید. در اینجا جهت آشنایی با سایر قسمتها و روشهای استفاده از خون بعنوان خوراک دام به چند روش و سیستم اشاره می کنیم.
الف: روش چیرواری: در این روش که در ایتالیا معمول می باشد خون مستقیما از تانک ذخیره به تونلهای هوای گرم با دمای بیش از 360 درجه انتقال و از انتهای این تونلها بصورت خشک خارج می گردد. بطوریکه مستقیما به آسیاب انتقال پیدا می نماید و بسته بندی و مورد مصرف قرار می گیرد.
ب: در کشورهای اروپایی و آمریکایی قبل از پخت اقدام به جداسازی پلاسما از خون
می نمایند که این عمل در سانتری فیوژ و دکانتری های بسیار قوی صورت می پذیرد پس از جدا کردن پلاسما پروسسهای متعددی را در روی پلاسما برای مقاصد مختلف انجام می دهند.
ج: از روش های سنتی نیز می توان از خون بدون پروسس در شرایط اضطراری بعنوان خوراک دام استفاده نمود. برای نمونه ترکیب خون با سبوس و یا آهک می باشد که بدلایل بهداشتی این پروسسها منسوخ شده است.
پودر خون
گلوبولین